Mało kto tu był, a zatem jest okazja by zobaczyć jak wygląda tzw. śledziarnia przy Wzgórzu Winnym w Parku Miejskim. Tu kiedyś wędzono ryby.
Pozostałość po beczkach.
W XIX wieku mieścił się tu Królewski Browar Zamkowy.
Po wojnie ocalałą część przejęła Centrala Rybna.
Aby przechowywać tu swoje produkty. W sumie miejsce idealne - jest tu chłodny mikroklimat ze względu na bliskość Żarki i częściowe zagłębienie budynku we wzgórzu.
Pozostałość z czasów produkcji piwa.
Produkowano tu Sorauer Pilsener.
Pozostałość wcześniejszej budowli - zamkowej słodowni z 1595 r.
Jest tu sporo pomieszczeń.
Światło dociera tylko z góry.
Kiedyś ponad było poddasze na którym suszono ziarno i słód.
Dziś na szczęście zamurowanych.
Dzięki temu nie dochodzi do dewastacji.
No poza tym, co ludzie zrzucą z góry przez kominy.
Mikroklimat jak w jaskini.
Jest i odpływ do Żarki.
Sklepienie z XVI/XVII wieku.
I wetknięty później dwuteownik.
Jeszcze raz spojrzenie na wędzarnię.
Pozostałość dawnej wentylacji.
I komór wędzarniczych.
Eh, jest klimat...
No i kolejne ślady odległego rodowodu tej budowli.
Lamperia z czasów PRL nie wytrzymała próby czasu.
A naprzeciwko towarzysz - zamek w zimowej szacie.
Po więcej szczegółów zapraszam do TV Regionalna we środę 3 lutego o 17.00 na premierową emisję nowego odcinka programu Poznaj Swoje Miasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz